Varför städa? Statistik, argument och fysik

05 feb

Det händer att vi får frågar av ganska så ”basal” karaktär. En av dessa frågor som frekvent återkommer, speciellt bland yngre människor, är ”varför städar man egentligen?”.

Och just denna fråga tänkte vi titta lite närmare på.

Att hålla rent och snyggt runtomkring sig är för gemene man oftast en fråga om estetik. Pendanteri, överdrivet ordningssinne, städmani – det finns många uttryck som beskriver en karaktärsegenskap med lite för stor dragning till städning.

Men städning innefattar inte bara skönhetsupplevelsen utan framförallt om hygien. Det handlar också om att skapa förutsättningar för en sund miljö att leva i och undvika magsjuka.

Statistik

Enligt statistik från SIFO drabbas ungefär 250 000 svenskar varje år av magsjukdomar på grund av dålig hygien i köket. Disktrasor som inte bytts ut i tid (en veritabel bakteriehärd, minst sagt), skärbrädor som inte rengörs ordentligt och dålig kökshygien i allmänhet. Det är också ett faktum att många svenskar lider av astma och allergier – skjukdomar som faktiskt kan triggas igång av en dåligt städad miljö; damm och kvalster som får härja fritt. Kvalster frodas i alla slags textilier och i damm, varför det är motiverat att dammsuga husets textilier ofta.

Sålunda vill vi på städning Stockholm konstatera att det finns flera argument på varför vi städar.

Ordning och reda, med allt vad detta innebär för ett effektivt, rofyllt vardagsliv, samt hälsoaspekten, att städa för att vi ska må bra, är två av de viktigaste anledningarna. Dessutom är det ju bra motion att städa. Men det argumenten lämnar vi därhän 🙂

Fakta om städning:

  • 3 av 10 män i åldern 18-29 år gör rent i badrummshandfatet varannan vecka eller en gång i månaden. (Källa: Temo). Notera: För att hålla god hygien i badrummet bör man rengöra handfatet minst en gång i veckan.
  • 3 av 10 män i åldern 18-29 år våttorkar sina golv en gång var tredje månad eller mer sällan (Källa: Temo) Notera: Man bör våttorka minst varannan vecka i köket, i övriga rum en gång i månaden.