Tvätt och skötselråd för att tvätta rätt – och skona miljön!

04 mar

Det finns få saker i vardagen som drar igång adrenalinet eller tårkanalerna så vidlyftigt som att dra ut ett av favoritplaggen ur tvättmaskinen bara för att konstatera att plagget är missfärgat eller har krympt till en icke – användbar storlek.

Därför tänkte vi bistå våra medmänniskor med ett par grundläggande tips för att tvätta rätt – samtidigt som du hjälper till att skona miljön.

# 1. Förbered din tvätt!
Som så mycket annat i din vardag fungerar tvättandet bäst om du har ägnat dig åt lite förberedelse innan plaggen åker in i maskinen. Detta bör du alltid göra:

  • Tömma fickorna – här gömmer sig alltid kvitton, småpengar (eller stora pengar), lappar, nycklar, kreditkort och en hel massa annat värdefullt.
  • Vik ner skjortornas manschetter
  • Stäng alla blixtlås, tryckknappar och hakar och knyt samma snören. Sånt kan annars fastna i tvättmaskinen.

# 2. Sortera din tvätt
När du sorterar din tvätt finns det ett par regler som du alltid ska beakta:

  • Kolla alltid på tvättrådsetiketterna och håll dig till dessa. Om du står att ett plagg ska tvättas i högst 40 grader, ja, då är det 40 grader som gäller, inte 60.
  • Lägg mörka kläder, ljust kulörta kläder och vita kläder i 3 olika högar
  • Sortera även kläderna efter temperatur för bästa resultat. En regel när det gäller temperaturen är att du aldrig ska överstiga den, men det går givetvis bra att understiga den.


# 3. Tvätta smutsiga kläder för sig

  • Kläder som är ordentligt smutsiga bör du alltid tvätta separat – annars kör du bara runt med smutsen i tvättmaskinen och överför den till andra plagg.

# 4. Torka tvätten på rätt sätt!

Att torka sin tvätt på rätt sätt skyddar tyget och förhindrar att tvätten blir skrynklig – eller krymper. De flesta torktumlare har program för känsliga plagg, men du kan även torka vid lägre temperatur för att bevara plaggets kvalitet. Börja alltid med att kolla plaggets etikett för torkningsanvisning.

Använder du torktumlare ska du alltid ta ut kläderna så fort torkningen är avslutad. Minimera skrynkling genom att vika eller hänga upp kläderna omedelbart.

Proppa aldrig torktumlaren full; det är viktigt att kläderna kan cirkulera fritt. Proppar du kommer kläderna att bli skrynkliga.

För bästa resultat vid torkning – torka kläderna på klassiskt vis; ute, på ett torkställning.