Tips om att städa smart!

05 maj

Let’s face it. Alla människor har inte tid att lägga flera timmar om dagen, eller ens i veckan, på städning.

Vi är förstås part i målet. Men den här gången tänkte vi slå ett slag för konsten att städa smart. Det kan ingå i dina vardagsrutiner och hela poängen med att städa smart handlar ytterst om att effektivisera i din vardag och på så sätt få tid till saker du tycker är roliga.

Det är vår helhjärtade övertygelse att röra föder tankeröra och att tankeröra ger upphov till att du lägger onödig tid på saker du inte tycker om.

En viktig del i att kunna städa smart och effektivt är att först och främst anamma konsten att göra sig av med saker.

Alltså: att slänga skräp. Ju mer du kan göra slängandet till en del av vardagen, desto mindre jobb kommer du att lägga på rengöring och dammsugning.

Städning innefattar ofta just att rota runt och förflytta saker du inte behöver, som inte äger någon mening för dig. Grunden till att städa smart är därför att genast slänga allt som du kan slänga och därefter lite till.

I projektet att göra dig av med saker kan du börja med att skaffa olika lådor för det du vill skänka bort, återvinna, sälja och kasta innan du börjar röja på allvar. Annars kommer städningen mest att innebära att du flänger omkring och flyttar grejorna från den ena platsen till den andra.

Börja i kanterna

I arbetsrummet börjar du med att damma av, förutsatt att dessa ting existerar, bokhyllorna, dokumentskåpet, fönsterbrädorna och travarna på golvet. I matrummet tar du bort allt skräp från golvet och alla små bord innan du sätter igång med matbordet.

På detta sätt får den en kickstart i städningen och varje gång du sen går in i arbetsrummet eller matrummet kommer du att se resultatet direkt, och du är nöjd med vad du åstadkommit på så kort tid.

Vi brukar alltid rekommendera detta tillvägagångssätt, allra helst för den städtrötta som behöver extra motivation.

Att städa smart handlar också om att en gång för alla odla en enkel vana. Du kanske inte har tid att städa en timme varje dag, men du har säkerligen tid att städa i fem-tio minuter.

Gör det till en vana, och du kommer till slut inte att tänka på det som något extra arbetssamt, utan som en rutin vilken ingår i ditt dagliga liv, precis som borsta tänderna och duscha gör.