Så bekämpar du fläckarna

01 maj

Vi på stadningstockholm.com brukar säga att det finns egentligen bara en sak som gäller om du spiller eller sätter en fläck på ett olämpligt ställe (såsom en mjuk matta eller annan textilier som snabbt suger upp fläcken.) Och det är att agera snabbt.

Fläcken måste bekämpas direkt och ju snabbare du kan vara där och åtgärda, desto större är chansen att du helt får bukt med fläcken.

Eller som vi brukar uttrycka saken: ta itu med fläcken på direkten så får du väck den!

Vad gäller själva bearbetningen av fläcken finns det ett par saker att tänka på. Du ska alltid arbeta utifrån och in mot mitten för att undvika att fläcken ”flyter ut” mer och sprider sig.

Badda alltid fläcken och undvika det överdrivna, frenetiska gnuggandet. En grundregel som för övrigt gäller att fläckbekämpning och dylik städning.

Du ska heller inte använda hett vatten, vilket är ett vanligt misstag. Hett vatten bränner nämligen fast fläcken ytterligare och får den att fastna.

Fläckbekämpning i ett par enkla steg

Fläckar på mattor kan vidare delas upp i två kategorier: ovanpåliggande, ytliga fläckar å ena sida, ingrodda fläckar å andra.

Båda kan faktiska vara lika svåra att bekämpa, det beror på vad för slags konsistener och ämnen det är frågan om.

Här följer några flera tips från oss på fläckbekämpning:

  • Suga upp – bekämpa att vätskan tränger ner ytterligare
  • Tunnflytande vätskor tränger snabbt ner in i mattan. Gör så här. Tryck omedelbart flera skikt av ofärgat hushållspapper med fläcken och sug upp det mest före behandlingen. Behandla därefter fläcken med ett kvalitativt mattschampo efter att alla vätske – och eventuella matrester har avlägsnat. Om detta ger en ren yta bör du därefter tvätta hela matten för ett jämt och rent resultat.

  • Fläckborttagningstips: Äggula på matta
  • Börja med att skrapa bort ägget med trubbig kniv och använd flytande fläckborttagningsmedel på en vit trasa till fläckan som blir kvar. Tvätta med mattschampo på en svamp om fläcken fortfarande syns när den är torkad men ha det alltid som en grundregel att inte blöta ner mattan i onödan.

  • Tomatsås på matta
  • Skrapa rent och badda fläcken med ljummet vatten (OBS! ej hett vatten, då fastnar fläcken mer..) Tryck torrt med hushållspapper. Lägg på ett rejält lager med mattschampo och torka av. Spraya vid behov med fläckborttagningsmedel när fläcken har torkat.

  • Fläckborttagning tips: Choklad på matta
  • Låt chokladen stelna till att börja med. Skrapa sen bort den. Lägg på mattschampo och låt detta torka väl. Använd sen flytande fläckborttagning när fläcken väl har torkat.

    Du hittar fler artiklar och städtips på den här sidan.