Påslös dammsugare

Påslös dammsugare – vi hjälper dig att hitta rätt maskin

Påslösa dammsugare är den vanligaste formen av dammsugare på kontinenten men här i Sverige är fortfarande över 90% av alla dammsugare som säljs – ja, såna med påsar. Men, det relativt undermåliga utbudet till trots, finns det ett par riktigt bra påslösa makapärer att tillgå även här i Sverige.

Vi har testat en 5-6 stycken olika varianter, varumärken och prisklasser genom åren. Och generellt sett gillar vi själva konceptet.

Varför köpa påslöst?
Den mest uppenbara fördelen med en påslös dammsugare hörs på själva namnet. Man slipper att byta och köpa dammsugarpåsar och kan istället städa ur smutsuppsamlaren lika snabbt som man tömmer en askfat. Det är också mer skonsamt för miljön att minimera åtgången och produktionen av billiga dammsugarpåsar.

Varför säljs inte bara påslösa dammsugare?
Det här är ju en adekvat fråga. Det låter ju så lätt och smidigt. Så varför har vi inte bara påslösa dammsugare och skippar alla andra istället?

En anledning är att det förstås kräver en del arbete att hålla uppsamlingsbehållaren i dammsugaren ren. En annan är att en påslös dammsugare, alla annat lika, inte har riktigt lika bra prestanda som en dammsugare med dammsugarpåsar för ett givet pris. Det har med andra ord varit dyrare att köpa en påslös dammsugare.

Det sistnämnda är dock en sak för våra tekniska innovatörer att jobba vidare på. Finns kundbehovet och konsumenternas krav som grund, kommer den tekniska utvecklingen för eller senare att komma ikapp.

Bäst i test?

Det görs ständigt tester och utnämns ”Bäst i test” av påslösa dammsugare. Som vi nämnde inledningsvis har vi genom åren provat och använt flera.

Vår egen Bäst i test, där vi vägt in pris, prestanda och långvarigt bruk, går då till fina Volta Cyclone XL, en påslös dammsugare i prisklassen runt 2000-3000 kr. Idag är vi något osäkra på om denna dammsugare fortfarande finns att köpa.

Vi letade runt i flera e-butiker, men det förefaller som om Volta Cyclone XL numera är utbytt mot Volta U6910. Av den tekniska specifikationen att döma är det här fråga om ungefär samma slags dammsugare. Vi kan även nämnda att vi hört en hel del gott om Electrolux Twinclean Z8255, en något dyrare variant, runt 3000 kr, som är konstruerad med ungefär samma slags tekniska filosofi som Volta Cyclone.

Läs även mer om: