Köksförvaringens ABC

02 feb

Att städa i köket är tidskrävande. Resursåtgången kan emellertid underlättas avsevärt om det är ordning i reda i köket från början.

Och då tänker vi framförallt för förvaringen. Som bekant måste köket rymma fler funktioner än något annat rum. Det ska även vara praktiskt strukturerat, rent och trevligt att vistas i.

Idag är faktiskt köket ett av de rum vi ofta använder för umgängesliv Här intar man sina måltider, här lekar barnen med varandra, här sköter man ekonomin i familjen och tar viktiga beslut – och så vidare.

Med andra ord: det finns stora krav på kökets funktionalitet; köket måste äåven rymma mängder av förvaringutrymmen för så olika saker som mat, dryck, porslin, böcker och köksredskap.

Sålunda: för att få ordning och reda i detta, och för att det överhuvudtaget ska vara möjligt att städa på ett effektivt sätt, krävs att man planerar förvaringen ytterst noga och ser till att var sak finns precis där man har användning för den. Här följer några basttips på intelligent köksförvaring:

Förvaring i köket av Porslin, Glas och Bestick

Ordna till att börja med så att sånt i köket som du använder varje dag, såsom bestick och vardagsporslin, finns med bekväm närhet till diskmaskinen. Du unviker du onödig röra, onödigt spring. Logiken fungerar även i det motsatta: saker som du använder mer sällan kan du förvara på mindre lättåtkomliga platser.

Förvara Porslin
Det finns porslin som bara är praktiskt, användbart, och det finns sånt som mest bara är vackert att titta på. Det ultimata förvaringssystemet i köket ska ha såväl öppna hyllor som vitrinskåp för sådant man vill visa upp och njuta av rent estetiskt, men även skåp där man kan ”gömma” saker.

Förvara Bestick
Vardagsbestick kan man förvara i grunda lådor med bestickfack som ger en god överblick och lättillgänglighet. För finare bestick är det bättre med speciella bestickbrickor där varje kniv, gaffel och sked har sitt eget lilla fack.

3 snabbtips att komma ihåg för god köksförvaring:

  • Öppna hyllor är bra för porslin och köksprylar som man vill visa upp och gör det lättare att komma åt. Öppna hyllor har dock en tendens att bli en grogrund för damm och smuts, och bör därför placeras med behörigt avstånd från spisen.
  • Använd alltid lagom djupa hyllor. I skåp med alltför stort djup finns risken att småsakerna försvinner långt där bak och aldrig kommer till användning.
  • Tallriksställ ovanför diskbänken är ett snyggt och praktiskt sätt att förvara nydiskade tallrikar