Fläckbekämpning av fet mat

23 feb

Mat och ingredienser som majonnäs, smör, dressingar, glass, grädde och sås hamnar lätt ”bredvid” under måltiderna, ofta på mattan under bordet.

Ett faktum som vi ser ofta. Och fet mat lämnar följaktligen fettfläckar och det kan bli ordentligt spår kvar av en dylik fläck om den inte snabbt behandlas ordentligt.

För att lyckas gäller det att först suga upp så mycket som möjligt att fettet från matten innan man ger sig på färgen: kosmetika, hudkrämer och olja på mattorr behandlas på samma sätt. Här följer en enkel guide i 3 steg som täcker det mesta.

1. Om ingrediensen ifråga är tjockflytande bör du börja med att skrapa upp så mycket som möjligt och sedan suga upp vätskan med vanligt hushållspapper. Om fläcken som blirr kvar är obetydlig i storlek kan du gå direkt på fläckborttagningsmedlet. För mer ihärdiga fläckor går du till nästa steg.

2. Lägg en bit läskpapper mot fettfläcken. Stryk sedan på läskpappret med ett strykjärn med svag värme. På så vis absorberas fettet.

Flytta pappret efter hand till ett rent ställe tills inget ytterligare fett sugs upp. Tänk också på att vara försiktig när du stryker så att järnet inte kommer i kontakt med mattan och sätter brännskador.

3. Lägg på ett lager mattschampo med en svamp om fettfläcken alltjämt är kvar. Gnid hårt med fokus under ett par minuter. Torka sen av skummet med en helt ren trasa. Om spår av fett fortfarande syns eller dyker upp senare, vilket händer då och då, ska du upprepa behandlingen med mattschampo.