Fläckbekämpning – 3 tuffa fläckar och hur du blir av med dem

01 mar

Att städa och göra fint i sin vardag innefattar även bekämpandet av fläckar.

Det är ingen överdrift att hävda att vi genom åren blivit kompetenta på just det här området, då en daglig städning innebär en ständig kamp mot fläckar av alla slag.

Och som du säkert vet finns det fläckar som ter sig hart när omöjliga att få bort, medan andra ger med sig efter enbart några svep med disktrasan. I det här inlägget tänkte vi främst fokusera på de förstnämnda fläckarna: de som är riktigt tuffa att bekämpa.

1. Tuggummi

  • Tuggummi på tyg eller textilier ska du ta bort enligt följande. Placera först en isbit i en plastpåse och gnid denna på tuggummit tills det blir hårt och stoppa sedan hela plagget i frysen. Använd sen en trubbig kniv eller sked för att få bort så mycket som möjligt.
  • Om tuggummit alltjämt är kvar efter denna behandling kan du applicera ett fläckborttagningsmedel och låta detta verka i ett par minuter. Gnid sen fläcken med flytande tvättmedel och tvätta plagget precis som vanligt. Är tuggummifläcken fortfarande kvar, upprepa proceduren och tvätta sedan med blekmedel som är ofarligt för plagget.

2. Tomatsås

  • Använd en trubbig kniv eller vanlig kökssked för att inledningsvis skrapa bort så mycket det bara går. Skölj sedan med riktigt kallt vatten från fläckens baksida och hela vägen genom fläcken. Gnid därefter med flytande tvättmedel och låt detta sitta i och verka en stund. Gnugga även fläcken med tummarna och skölj fläcken väl.
  • Som moment nummer två ska du fukta med blekmedel, går fint med exempelvis citronjuice, och sedan skölja ordentligt. Gnid in fläcken med flytande tvättmedel och upprepa denna behandling till du inte får bort mer.
  • Stryk på fläckborttagningsmedlet och låt det sitta i ett par minuter. Tvätta sedan med tvättmedel och om du kan, lämna plagget att torka i solljus, då bleks fläcken extra bra.

3. Sylt
– En färsk syltfläck börjar du bekämpa med en sked eller en trubbig kniv för att få bort så mycket som möjligt. (Är fläcken ingrodd och gammal, ska du börja med att stö salt över syltfläcken.)

Skölj sen fläcken med kallt vatten, gnid in den med flytande tvättmedel och låt verka några minuter.

Skölj därefter med varmvatten från baksidan och genom hela syltfläcken.

– Om fläcken alltjämt är kvar: sträck plagget över en skål, koka upp vatten och häll över tyget från cirka 40 cm avstånd. Om fläcken fortfarande är kvar kan du tillsätta fläckborttagningsmedel och sen tvätta plagget med flytande tvättmedel.

Upprepa denna procedur tills det inte går att få bort något mer. Du kan även gnida in fläcken med tvättmedel och blötlägga den i upp till en timme. Skölj sedan och tvätta igen.