Dammsugning – tips och utrustning

01 feb

Det här inlägget är riktat till dig som inte har koll på dammsugning och som vill ha en snabblektion i konsten att använda en dammsugare på rätt sätt.

Det låter kanske löjligt för dig som har dammsugat i hela ditt liv, men det finns faktiskt gott om människor – detta vet vi med hundra procents säkerhet – som aldrig har använt en dammsugare i hela sitt liv.

Det första vi tänkte titta lite närmare på är utrustningen. De allra flesta dammsugare levereras med en uppsättning olika dammsugar-munstycken (som faktiskt även rutinerade användare inte insett poängen med).

Vi kan börja med det så kallade lilla mjuka borstmunstycket. Detta är faktiskt mer lättanvänt och behändigt än dammtrasan, speciellt på större ytor men också på lister, lampor, tavlor, persienner och socklar.

Har du bara en vettig dammsugare som ackompanjerar ditt borstmunstycke kommer dammet dessutom att hamna i dammsugaren och inte i luften runtomkring. För oss är detta den givna favoriten bland tillbehör och betecknas numera som oumbärlig.

Det är även vanligt att man får med sig ett slags långsmalt rörmunstycke till dammsugaren vilket med fördel används till springorna i stoppade möbler (perfekt när du ska dammsuga bilen) men även bakom element. Funkar också fint för att komma åt ordentligt runt trösklar och golvlister.

Skapa en plan för städning så går det lättare

Skulle du nu bara ha tillgång till en gammal dammsugare kan det ju hända att denna extrautrustning förolyckats, slarvats bort eller aldrig existerat.

Då är det bara att bege sig till närmsta vitvarubutik för inköp finns ofta att tillgå som ett helt set och det brukar inte kosta mer än ett par hundralappar.

Så – nu när du vet vad utrustningen används till är det dags att planera din dammsugning. Försök göra en snabb plan där du använder de olika munstyckena så smart och ändamålsenligt som möjligt.

En städplan som efter ett tag blir till ett slags rutin och ritual är alltid effektiviserande, men även avkopplande.

När du väl har ”satt” din plan för städningen och dammsugningen kommer det nästan att gå av sig själv. Det blir till slut som att koppla av; städning som meditering. Vi praktiserar ofta denna form av ”avkoppling”.

Slutligen – glöm inte bort att din dammsugare kommer behöva städas den också ibland. Byt dammsugarfilter flera gånger om året och var noga med att ta bort allt gammalt damm och smuts som fastnat i borsten på munstycket. Du bör också köpa en ny dammsugare då och då.

Beroende på vilken modell och kvalitet på dammsugare du köpt, brukar vi rekommendera att du minst byter dammsugare vart åttonde år, men gärna mer ofta.