Centraldammsugare

Centraldammsugare – råd och rön

En städtokig läsare skickade oss ett mejl för ett tag sen med en massa frågor om fenomenet centraldammsugare.

Och det har faktiskt kommit fler mejl sen dess, varför vi tänkte att det vore en god gärning att skriva ett allmänt inlägg om just detta och svara på de vanligaste frågorna.

Här följer sålunda 4 frågor och svar om centraldammsugare inklusive vårt bästa shoppingtips.

1. Varför ska jag köpa en centraldammsugare?
En av de främsta anledningarna att köpa centraldammsugare är den hygieniska aspekten. En centraldammsugare suger upp även de minsta dammpartiklarna som vanliga dammsugare leder tillbaks in i rummet igen (det så kallade mikrodammet.) Med en centraldammsugare leds dammet istället in i ett rörsystem där luften sen filtreras ren och leder ut dammet från rummet/huset.

En dylik maskin är därför en superb i hushålls där det finns allergiker, astmatiker eller boende med andningsbesvär orsakade av damm-och pollenpartiklar. En annan fördel är ljudnivån. Eftersom motorn är placerad i exempelvis garaget, källaren eller på vinden, så blir dammsugningen väldigt tystgående.

2. Hur fixar jag installationen?
Det kan vara ett visst mankemang att installera en centraldammsugare och vi brukar alltid rekommendera att man tar hjälp av en fackman.

Det går visserligen att fixa det själv, om man är snål så man skriker eller väldigt händig. Men det handlar om en engångskostnad och vill man ha det rätt gjort är det bättre att anställa någon som kan.

3. Vad kostar en centraldammsugare?
Då detta är en relativt stor investering ska du som konsument vara ytterst vaken vid köpet. Vanligtvis ligger priset på någonstans mellan 4000-8000 kr, beroende på märke och prestanda.

Det kan vidare tyckas vara mycket pengar för en dammsugare men med tanke på städkraften och de låga driftskostnaderna, så är det enligt vår mening en bra investering, speciellt om du har astma eller allergi.

4. Var någonstans kan jag köpa på nätet?
Många webbutiker som har centraldammsugare finns det och som kund är det lätt att bli förvirrad – så många märken, så många olika priser. Vad skiljer dem åt? Varumärke och prestanda skulle vi vilja påstå.

Ta gott om tid på dig att besluta vilken dammsugare som passar dina behov bäst och var inte rädd för att ställa frågor till leverantören. Kolla också vad som gäller vid installation eftersom även detta är en kostnad du behöver räkna med i det totala priset.

Vi shoppar och läser mer om städprodukter på Tretti.se och Electrolux

Läs även mer om: