Assistansbolag – vanliga frågor när man vill byta

Assistansföretag – vanliga frågor när man vill byta

Alltsedan LSS infördes för tjugo år sedan har marknaden för personlig assistans blivit alltmer rörlig. I alla fall i den mening att de funktionshindrade i högre grad än tidigare väljer att byta assistansbolag om de inte är nöjda, samt att det har blivit väldigt mycket enklare att göra så.

Framöver ska vi försöka svara på ett par vanliga frågor som brukar uppstå hos individer som funderar på att lämna sin nuvarande assistansanordnare och gå till en annan – givetvis med lite extra fokus på assistansbolag i Stockholm.

assistansstockholmHur gör man för att säga upp sitt avtal?
Det gör man skriftligen. Den längsta lagstadgade uppsägningstid som ett assistanbolag får ha är tre månader. I praktiken är det också där någonstans de flesta har valt att ligga.

Så du får alltså räkna med att vara kvar hos din nuvarande assistansanordnare under uppsägningstiden.

Själva rutinen för att säga upp kan vara lite olika, men vi rekommenderar alltid att du lämnar in en skriftlig uppsägning som du får bekräftad.

Finns det något snabbt och enkelt sätt att hitta ett nytt assistansbolag i Stockholm på?
Ja, definitivt. Genom att använda en assistansförmedling så kan man förenkla den här processen maximalt utan några extra kostnader, då denna förmedlingstjänst är kostnadsfri för användaren. En assistansförmedling tar emot din förfrågan, där du beskriver vad du vill ha hjälp med, och med denna som utgångspunkt letar de fram assistansanordnare som uppfyller dina kriterier. Du får sedan förslag på ett upplägg med tillhörande villkor etc, och om det låter bra så är det bara att köra på. Om du inte vill gå vidare så är det förstås bara att tacka nej och leta vidare. Skulle vi rekommendera en förmedling för just assistansbolag i Stockholm fick det bli den här.

…och om man vill göra det själv?
Ja, det får man såklart räkna med att lägga åtskilliga timmar på att leta, jämföra och, inte minst, boka in möten. Detta är, vill vi påpeka, något för den som har bra koll på sina villkor och rättigheter, samt en massa energi. För räkna med att det kommer ta tid, och att det kommer vara problematiskt att välja. Eller ja, det behöver naturligtvis inte vara så. Ibland träffar man rätt snabbt. Men det kan vara rimligt att utgå ifrån att detta kan vara en resurskrävande process. Du kan kolla ju börja med att google på assistnasbolag i Stockholm….

Det formella då?
Pappersexcersis och formalia är för många något av det tråkigaste som finns. Är du själv smått allergisk mot allt var avtal, villkor, signeringar etc heter, så be det nya assistansbolaget ombesörja den biten så långt det är möjligt. Eftersom du blir ny kund hos dem är du självklart i en bra position att ställa detta som ett initialt krav. Alternativt kan du be en anhörig om hjälp, eller, som nämnt här ovanför, låta en assistansförmedling göra detta trista jobb.