3 argument varför det är en god idé att beställa städhjälp

20 apr

1. Du får tid att göra andra saker
Stor andel av vår konsumtion spenderas på prylar och tjänster som gör att vi ”slipper”. Eller för att uttrycka det mer positivt: att vi effektiviserar i vår vardag och följaktligen får tid över att ägna åt aktiviteter som vi uppskattar. Beställer du städhjälp så kan du spendera extra tid med barnen eftersom du slipper städa.

2. Ditt hem blir rent på riktigt
Att anlita betald städservice innebär att du betalar ett yrkesproffs för att utföra en jobb som personen ifråga …ja, är proffs på. Detta innebär såklart att ditt hem kommer bli skinande rent och med all sannolikhet mycket bättre städat än om du själv utförde städningen.

Detta gäller förstås inte i de fall som en veritabel städfanatiker och pedant har beställt tjänsten, men det händer mycket sällan, för att inte säga aldrig. En sådan person brukar älska att städa och skulle aldrig drömma om att låta någon annan ”stjäla” detta uppdrag, allra minst betala för det. Så i de flesta fall är det första gången ditt hem blir rent på riktigt.

3. Bättre Kreativitet i ett välstädat hem
Det finns en förlegad bild, ett slags arketyp nästan, av den kreativa personen som en människa ständigt inbegripen i kaos. Som om kaos och röra var en förutsättning för kreativitet, gav den kraft och sporrade den att utföra stordåd. Det är en märklig bild. Och, om man får tro den moderna forskningen, en felaktig sådan.

Det finns givetvis inga klara linjer och enkla förutsättningar som föder kreativitet men tvärtemot denna populärkulturella uppfattning är ordning och reda, alltså ett liv i balans, en förutsättning för kreativitet. Röra, kaos, ett hem som ständigt pockar på att städas, blir istället ett störmoment för den koncentration och tankeverksamhet som skapande behöver.

Man skulle också kunna uttrycka det som att kreativitet förutsättar ordning i övrigt, inte minst ett välstädad hem fritt från smutsiga distraktionsmoment. Ett exempel? Vi skulle kunna nämna August Strindberg. En superpedant som var tvungen att ha den perfekta ordningen omkring sig för att kunna skriva. Det sägs även att komikern Robert Gustafsson är exakt likadan.